Wat zet je op een geboortekaartje?

Een geboortekaartje is een leuke manier om de komst van je kindje aan te kondigen bij vrienden, familie en kennissen. Maar wat zet je er eigenlijk op?

Een minimalistisch ontwerp hoeft niet saai te zijn

Zelf vind ik het mooi als er niet teveel op een geboortekaartje staat. Zo houd je het ontwerp rustig. Dit betekent overigens niet dat het saai hoeft te zijn. Want met kleur, mooie druktechnieken en fijne papiersoorten maak je er toch een bijzonder geboortekaartje van.


Om het rustig te houden is het dan soms ook een kwestie van informatie schrappen of anders verdelen. Wat zet je wel op de kaart en wat niet? En wil je toch meer delen, dan is een ander formaat van de kaart of een andere vorm vaak ook een goede optie.

geboortekaartje met bloemen


Een aantal zaken zet je natuurlijk altijd op een geboortekaartje. Maar hieronder vind je nog een aantal ideeën om jouw kaartje aan te vullen. We beginnen eerst met de overduidelijke gegevens die je op het geboortekaartje vermeld.

1. De babynaam

De naam van jouw pasgeboren kindje, die mag op de voorkant van het kaartje. Op de achterzijde of aan de binnenkant van de kaart is vaak nog meer ruimte. Hier kan de volledige naam, met meerdere namen of doopnamen en de achternaam worden uitgeschreven.


2. De geboortedatum

Ook de schrijfwijze van de datum kan variëren op het geboortekaartje. Hier kijken we tijdens de ontwerpfase vaak wat het mooiste uitkomt op de kaart. Zo kan de maand worden uitgeschreven of kan er enkel een korte datum staan bijv. 20.10.2023 of 20 oktober 2023.

achterkant geboortekaartje3. De geboortedetails

Zoals de geboorteplaats, het tijdstip, het gewicht en de lengte. Al zijn deze lang niet altijd noodzakelijk. Deel vooral wat jij wilt delen. Maar mocht je deze wel op de het kaartje willen plaatsen, dan kan dit op verschillende manieren.

Je kunt ze uitschrijven of weergeven met pictogrammen in stijl van het geboortekaartje. Een klokje voor het tijdstip van de geboorte, een weegschaal voor het gewicht, een liniaal of meetlat die de lengte weergeeft.

Wil je de geboorteplaats ook iconisch weergeven? Dan kun je hier denken aan een typerend gebouw van die plaats. Deze kunnen we dan illustreren zodat het herkenbaar is op het geboortekaartje.

De lengte van je kleintje wordt niet altijd meer standaard gemeten bij de geboorte. Wil je dit op de kaart vermelden? Vraag het dan nog even na.


4. De family-members

Vermeld ook de namen van jou/jullie als ouder(s) op het kaartje. Bekijk hier wat nodig is. Soms is alleen de voornaam voldoende, of voeg je ook de achternamen toe? Staat de achternaam al vermeld bij de babynaam dan is het misschien overbodig.

Stuur je het geboortekaartje naar collega’s of personen die je minder goed kent dan is een achternaam vaak handig. Zo weten de ontvangers wie de trotse ouder(s) zijn.

En natuurlijk niet te vergeten, de grote broers en/of trotse zussen mogen ook een plekje op de kaart.


5. Adresgegevens

Met jouw adres op de het geboortekaartje hebben de ontvangers het meteen bij de hand om een kaartje te sturen. Of op kraambezoek kunnen komen. Denk hier na over of je een telefoonnummer op de kaart plaatst, of dat iedereen wel beschikt over jouw nummer.


6. Kraambezoek verzoekjes

Wanneer het kraambezoek langs mag komen kun je bij de adres gegevens een telefoonnummer plaatsen. Met de vraag of de visite eerst even belt of een berichtje stuurt. Zo kunnen jullie samen een afspraak maken.

Samen kijken we welke informatie er op de kaart moet komen. Met deze gegevens gaan we aan de slag om het geboortekaartje op maat te maken.


7. Peetooms en tantes


Hier is eigenlijk geen gouden regel voor. Mijn tip hier is, doe vooral wat goed voelt. Ben je de eerste dagen nog druk met andere dingen? Dan kunnen de geboortekaartjes best wachten. Familie en vrienden weten vast al dat jullie kleintje er is. En dat is niet erg! Want uiteindelijk blijft het leuk om een geboortekaartje in de brievenbus te vinden.

Dan mogen zij ook niet ontbreken. In plaats van enkel de namen te noemen is het ook leuk om een eigenschap van hen te benoemen, zo maak je het nog persoonlijker.

Blije peter Erik en trotse meter Claire


8. Uitnodiging voor het kraamfeest

Houd je een kraamfeest om de komst van jullie kleintje te vieren? Dan kan de uitnodiging ook meteen op het kaartje vermeld worden. Of voeg een losse uitnodiging toe. Handig, want zo kun je geboortekaartjes naar iedereen sturen en de uitnodiging in de envelop stoppen bij degene die je uitnodigt voor het kraamfeest.

9. Een cadeau suggestie

Wanneer je niet overspoeld wilt worden met cadeautjes of nog meer kleertjes (of juist wel (in een bepaalde maat)) kun je een cadeau suggestie op de kaart zetten. Bijvoorbeeld een link naar een online verlanglijstje.

geboortekaart met foto


10. Welkomst tekst of gedichtje

Een tekst om jouw kleintje te verwelkomen of aan te kondigen bij familie en vrienden. Of een kort gedichtje. Mocht het niet op de kaart passen, dan is het altijd mogelijk om een klein kaartje bij te voegen waarop jouw tekst geschreven staat.

Maak het persoonlijk en kies een zin of tekst wat bij je past. Desnoods verbouw je een bestaande zin of versje een beetje. Maar zorg er voor dat je zoiets ook echt tegen je kleintje zou zeggen. Dat maakt jouw kaart uniek.

>> Bekijk het pinterest bord voor korte en krachtige teksten voor op een geboortekaartje


Dit is dan wel zo’n beetje wat er op een geboortekaartje komt te staan. Met al deze gegevens (wat we al weten) ga ik aan de slag. De rest vullen we na de geboorte in. Op deze manier kunnen we er al wel voor zorgen dat alles klaar staat voordat jouw kleintje er is.

Tijdens het ontwerpproces ga ik schuiven, passen en meten met de teksten en elementen die je terug wilt laten komen op het kaartje. De schetsen ontvangen je altijd digitaal en worden na een feedback ronde aangepast. Zo maken we het ontwerp samen helemaal naar wens en zorgen we ervoor dat alles op het kaartje komt te staan.

Wil je ook samen aan de slag met jouw geboortekaartje?
Neem dan eenvoudig contact op via het formulier.

Meer inspiratie per categorie

Handige tips en inspiratie 
voor jouw geboortekaartje

Inspiratie voor jullie trouwkaarten
en andere elementen voor jullie bruiloft

Doe inspiratie op voor doopsuiker en bedankjes voor je bruiloft

Deze website gebruikt cookies om jou de beste gebruikerservaring te geven. Lees meer

ontwerpstudio oh so pretty party

Bedankt voor jouw aanvraag! We komen snel bij je terug.

Tijdens het wachten kun je nog meer ideeën opdoen via onze socials