geboortekaartje met preeg

De ambachtelijke druktechnieken uitgelegd

Met mooi drukwerk maak je van een simplistisch ontwerp een heel bijzondere trouwkaart of geboortekaart. Door de juiste papiersoorten met de mooiste druktechniek en afwerking te kiezen, stuur jij een feestje door de brievenbus.

De verschillende ambachtelijke druktechnieken


Welke druktechnieken zijn er? En wat is het verschil tussen de verschillende digitale en ambachtelijke druktechnieken. Hieronder worden een aantal voorbeelden uitgelegd, die je vaak terug ziet op een trouwkaart of geboortekaartje.


Full colour drukwerk

Full colour drukwerk wordt ook wel digitaal drukwerk genoemd. Hier wordt gebruik gemaakt van digitale printer die de toner direct op het papier aanbrengt. Deze manier van drukken is ideaal voor het drukken van kleine oplages of wanneer je verschillende versies hebt van kaarten. Bijvoorbeeld een trouwkaart voor de verschillende dag- of feest gasten, in verschillende talen of naamkaartjes bij een menukaart.

Digitaal drukwerk droogt sneller en het kost minder tijd om de machines in te stellen. Hierdoor kunnen kaarten die op deze manier worden gedrukt ook sneller worden geleverd.

Bij de meeste drukkers gaat de dikte voor digitaal drukwerk tot 350/400 grams papier. Wil je een extra dikke kaart dan is het mogelijk om digitaal drukwerk te cacheren. Hierbij worden meerdere lagen papier met elkaar verlijmd tot een dubbel dikke kaart.


geboortekaartje met bloemen
Geboortekaartje full colour drukwerkOffset drukwerk

Offset drukwerk is een traditionele drukmethode op een drukpers. Deze manier van drukken wordt vaak gebruikt bij grote oplagen waarbij een hoge kwaliteit nodig is. De afdruk is scherp en de kleuren zijn super nauwkeurig. Offset drukwerk vereist vaak meer opstarttijd en heeft hogere opstartkosten. Omdat de machines met de hand worden ingesteld en de er nog kleurtests worden gedaan, verspil je vooraf ook papier.

De verschillen tussen full colour en offset drukwerk

Een groot verschil tussen digitaal drukwerk en bijvoorbeeld offset drukwerk, is het gebruik van toner en inkt. In digitaal drukwerk gebruik je toner. En in offset wordt er gebruik gemaakt van inkt.

Inkt trekt in het papier, waardoor de uitstraling en het gevoel van het papier behouden blijft. Wanneer je een volvlak (bijvoorbeeld de gehele achtergrond) drukt in digitaal drukwerk – met de toner – kan deze wat glimmen op het papier. Wat zonde is wanneer je een mooie matte papiersoort kiest. Het glimmen van de toner valt vooral op wanneer je donkere kleuren drukt in een volvlak. Wanneer je een lichte kleur in volvlak drukt, glimt het niet.


Toner drukt in CMYK kleuren en heeft een beperkt kleurbereik. In digitaal drukwerk is het bijvoorbeeld niet mogelijk om felle, fluoriserende kleuren te drukken. Wel worden alle kleuren die gebruikt zijn in het ontwerp in 1 drukgang op de kaart gedrukt.

Inkt druk je met Pantone kleuren. Deze kleuren worden buiten het drukproces gemengd. Dit geeft een heldere kleur en de kleuren ogen frisser.


ambachtelijke druktechnieken goudfolie
Geboortekaartje op gekleurd papier full colour + goudfolie


Letterpress

Letterpers wordt ook wel boekdruk genoemd en is al een heel oude en ambachtelijke druktechniek. Er wordt met de hand gewerkt op de oude degels, de drukpersen.

Van het ontwerp van jouw kaart wordt een drukplaat gemaakt. Met een dun laagje inkt wordt de plaat vervolgens door de drukpers in het papier geperst. Hierdoor komt het ontwerp verdiept in de kaart te liggen.

Je kunt drukken met verschillende kleuren. Iedere kleur staat voor een nieuwe drukgang. Het ontwerp zal dan worden opgesplitst in de verschillende kleuren en iedere kleur krijgt dan zijn eigen drukplaat. Het drukken in meerdere kleuren is dan ook vrij kostbaar, omdat er zoveel handelingen en materiaal wordt gebruikt.

letterpers geboortekaartje
Geboortekaartje met letterpress


Pregen of embossing

Met een preeg creëer je een verhoogde opdruk. De naam komt echt op de kaart te liggen. Persoonlijk vind ik dit het mooist zonder kleur, voor een strak resultaat. Wanneer je met kleur drukt verdwijnt het verfijnde schaduw effect.

Voor een preeg zijn er twee vormen nodig, de patrijs en matrijs. Dit is als het ware de stempel en de tegenvorm. Deze vormen passen precies in elkaar. Het plaatsen van de vormen op de pers is dan ook een nauwkeurig werkje. Zodra dat is gelukt, wordt het papier tussen de vormen geperst. Hierdoor ontstaat aan de voorzijde verhoogde opdruk en aan de achterzijde zie je de afdruk in spiegelbeeld.

geboortekaartje met preeg
Geboortekaartje met preeg


Goudfolie – hotfoil

Goudfolie op je kaart geeft een extra sparkle. De goudfolie wordt door middel van een messing stempel – ook wel een cliché genoemd – in de kaart gedrukt. Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 130 graden. De opdruk ligt dus iets verdiept in de kaart. Deze manier van goudfolie drukken geeft een superstrak resultaat. Zelfs het drukken van fijne lijnen is mogelijk. Naast goud zijn er ook andere kleuren folie verkrijgbaar.

trouwkaarten met goudfolie
Trouwkaart met goudfolie


Blinddruk

Bij een blinddruk druk je het ontwerp in de kaart zonder inkt. Dus eigenlijk werkt het net als letterpers, alleen dan zonder kleur. Ook hier is de tekst dan te zien door de schaduw werking van het papier en natuurlijk goed voelbaar wanneer je de kaart in handen hebt.

Voor kleine afbeeldingen of teksten is deze techniek minder goed geschikt. Omdat de kleine details dan niet zichtbaar zullen zijn.

trouwkaarten blinddruk
Trouwkaart met blinddrukEr zijn veel verschillende manieren om van jouw kaart een écht bijzondere kaart te maken. Want je kunt ook de verschillende (ambachtelijke) druktechnieken met elkaar combineren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dit maakt het wel moeilijk om een vaste prijs te hanteren. Omdat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op de prijs. Zoals het aantal stuks, de papiersoort, de druktechniek en de afwerking van de kaart.

Heb je een idee gekregen voor jouw geboortekaartje of trouwkaart, maar wil je graag weten wat er mogelijk is en welk prijskaartje daar bij hoort? Neem dan contact op via het formulier. Dan kunnen we samen jouw wensen doornemen voor een unieke kaart of uitnodiging.

Meer inspiratie per categorie

Handige tips en inspiratie 
voor jouw geboortekaartje

Inspiratie voor jullie trouwkaarten
en andere elementen voor jullie bruiloft

Doe inspiratie op voor doopsuiker en bedankjes voor je bruiloft

Deze website gebruikt cookies om jou de beste gebruikerservaring te geven. Lees meer

ontwerpstudio oh so pretty party

Bedankt voor jouw aanvraag! We komen snel bij je terug.

Tijdens het wachten kun je nog meer ideeën opdoen via onze socials