Wanneer verstuur je de geboortekaartjes?

Als jullie kleintje er dan eindelijk is, wil je dit natuurlijk graag laten weten. Nu gaat dat super snel met een berichtje. En dat geboortekaartje, die verstuur je wanneer het jou het beste uitkomt.

Wanneer verstuur je de geboortekaartjes?


Hier is eigenlijk geen gouden regel voor. Mijn tip hier is, doe vooral wat goed voelt. Ben je de eerste dagen nog druk met andere dingen? Dan kunnen de geboortekaartjes best wachten. Familie en vrienden weten vast al dat jullie kleintje er is. En dat is niet erg! Want uiteindelijk blijft het leuk om een geboortekaartje in de brievenbus te vinden.

Of misschien wil je de eerste weken juist nog even rustig aan doen. Dan kan je ook bewust wat langer wachten met het versturen van de kaartjes. Het geboortekaartje is vaak ook een “uitnodiging” voor het kraambezoek. Zet daarom ook gerust iets rondom het kraambezoek op het kaartje mocht je hier specifieke wensen voor hebben. Of vraag even te bellen/appen van tevoren, zodat je samen met de bewonderaars iets kunt afspreken wat voor jullie beiden uitkomt.

geboortekaartjes met doopsuker


Het is natuurlijk ook mogelijk om al het kraambezoek in één keer te ontvangen door een kraamfeest te geven. Stuur voor zo’n gelegenheid een uitnodiging mee met de geboortekaartjes. Deze kun je dan eenvoudig bijvoegen bij degene die zijn uitgenodigd.


Levertijd van de geboortekaartjes

Ook heb je natuurlijk te maken met de levertijd van de kaarten. Na de geboorte pas ik de laatste gegevens (zoals de geboortedatum) aan in het ontwerp. Zodra jij akkoord hebt gegeven op de laatste digitale versie van het geboortekaartje gaat de drukker aan de slag. Afhankelijk van de gekozen druktechniek en afwerkingen gaan hier een aantal werkdagen overheen.

Met standaard drukwerk duurt het ongeveer 1-2 werkdagen dat de kaartjes zijn gedrukt. Daarna worden de kaarten verzonden. Wanneer je kiest voor letterpers drukwerk of foliedruk duurt dit langer. Beide zijn ambachtelijke drukprocessen waar meer handwerk aan te pas komt. Hierdoor kan de levertijd oplopen tot 5-7 werkdagen.


Stuur een babyfoto mee met het geboortekaartje

Wil je een foto van jouw baby op het geboortekaartje? Dan duurt het soms ook wat langer voordat je de kaarten kunt versturen. Want in die eerste dagen zal er nog een foto gemaakt moeten worden. Dit kan je uiteraard zelf doen, mits de foto van een goede kwaliteit is. Of je wacht op een fotograaf die de foto’s komt maken.

Wanneer je de foto’s laat maken door een professionele fotograaf, boek deze dan ook vroegtijdig. Zij kunnen het beste aangeven hoe dit in zijn werk gaat na het babynieuws. Laat het ontwerp voor het geboortekaartje ook aan de newborn fotograaf zien, zodat zij rekening kunnen houden met het kader waarin de foto zal komen.


Wanneer bestel je de geboortekaartjes?

Tijdens de zwangerschap zijn er veel voorbereidingen die je moet treffen voor de komst van je kindje. Het geboortekaartje is daar ook één van. Vaak krijg ik te horen dat de ouders het dan ook ineens ‘echt’ vinden worden, omdat zij de naam dan geschreven zien staan.

Een op maat gemaakt en bijzonder geboortekaartje vraagt wat extra aandacht. Daarom is het goed om ruim de tijd te hebben voor een persoonlijk ontwerp. Wanneer je rond week 30 van de zwangerschap contact opneemt, is er voldoende tijd om de stappen te doorlopen voor het uitwerken van jouw unieke geboortekaartje.


Stap 1: Offerte & Ontwerp

Vanaf het moment dat we contact hebben doorlopen we een aantal fases om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. We starten met jouw ideeën en bekijken wat hier de mogelijkheden en kosten voor zijn. Daarna gaat de ontwerpfase van start. Jouw ideeën worden uitgewerkt in een digitaal bestand van het geboortekaartje, de envelop en andere onderdelen die je hebt uitgekozen om de geboorte in stijl te vieren. Deze schets bespreken we vervolgens per mail of telefoon en werken we dan verder uit.


Stap 2: Proefdruk

Wanneer het ontwerp naar wens is wordt er een papieren proefdruk gemaakt. De levertijd van een proefdruk is ongeveer 5 werkdagen. Je ontvangt dan het pakketje thuis zodat je de set goed kunt beoordelen. Mochten er na het zien van de proef nog kleine aanpassingen zijn, dan is dat mogelijk.


Stap 3: Voorbereidingen

Na het zien van de proefdruk is het duidelijk wat er precies nodig is voor jouw geboortekaart. De kleur van de enveloppen is bekend en de andere onderdelen zijn ook gekozen. Alles wat je nodig hebt om voor te bereiden, zoals de enveloppen of doopsuiker labels of stickers, kunnen dan alvast worden toegestuurd. Zodat jij alvast kunt beginnen met de voorbereidingen.

Wil je de enveloppen laten bedrukken met de adressen? Dan worden de enveloppen tegelijk met de kaarten gedrukt en ontvangen je dit pakket in 1 keer na de geboorte.


Stap 4: Geboren!

En dan is het wachten op het babynieuws. Het ontwerp staat klaar en zodra de kleine er is, hoef je enkel nog de laatste details door te geven per mail. Zoals de geboortedatum, het tijdstip, gewicht en de lengte. Na akkoord op de laatste digitale versie worden de kaarten gedrukt en zo snel mogelijk verzonden.


Weet je nog niet wat het wordt?

Of wil je dit ook niet weten tijdens de zwangerschap? Ook dan kun je alvast een aanvraag voor jouw geboortekaartje doen. Geef bij de aanvraag aan dat er 2 ontwerpen nodig zijn. Het kaartje wordt dan opgemaakt in een versie voor een jongen en een meisje. Zo staan beide kaartjes klaar en hoeven we na de geboorte enkel nog de juiste kaart aan te passen.

Is je kindje al geboren? En wil je graag een Oh So Pretty Party geboortekaartje? Neem dan gerust contact op, ik denk graag met je mee om zo snel mogelijk dit mooie nieuws te verspreiden met een bijzondere kaart.Voorbereidingen voor het geboortekaartje

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo heb je tijdens de kraamtijd meer tijd voor jezelf en jouw newborn. Zorg dat je ongeveer weet hoeveel geboortekaartjes je wilt versturen. Maak hiervoor een adressenlijst. Je kunt hier een template downloaden om jouw adressen in te verzamelen. In het template wordt ook heel handig aangegeven aan wie je een geboortekaartje stuurt.Tip: Bestel altijd een aantal kaarten extra

Wanneer je de kaartjes hebt verstuurd kan het altijd zo zijn dat je toch nog een adres hebt gemist. Omdat er nog gegevens waren, waar je op wachtte of misschien is er wel een kaart zoekgeraakt. Nabestellen kan, maar het is altijd duurder dan 10 extra kaarten bestellen. Dit komt omdat er dan opnieuw opstartkosten zijn van de drukker.

En met een paar extra kaarten heb je meteen ook mooie bewaarexemplaren. Zo kan je het geboortekaartje een mooi plekje geven in de babykamer. Of stop het kaartje in jouw baby bewaarbox of foto album.


Haal de postzegels alvast in huis

Wil je de envelop helemaal in stijl afmaken? Dat kan met een persoonlijke postzegel. Wanneer je graag de persoonlijke postzegels wilt bestellen maak ik in de stijl van het geboortekaartje een afbeelding waarmee je jouw zegels eenvoudig kunt bestellen bij PostNL. Die kleine details maken het plaatje helemaal compleet.

Door de proefdruk te wegen (in de envelop en met alle extra’s) weet je hoeveel postzegels er nodig zijn. Is het setje onder de 20 gram, dan gaat er 1 postzegel op de envelop. Weegt de set meer dan 20 gram, dan moeten er 2 postzegels op (dit geldt voor de Nederlandse post, die binnen NL wordt verzonden).

De pocketfold kaart met foto weegt meer dan 20 gram


Het lijkt misschien veel, naast alle andere voorbereidingen voor de komst van je kleintje. Dan is het soms fijn om een uitgestippeld pad te hebben die we kunnen doorlopen. Waarbij ik je graag de weg wijs. Jij hoeft dan enkel aan te geven wat je graag terug ziet en wat je mooi vindt. Op die manier creëren we samen het geboortekaartje voor jouw kleine wonder.

Wil je samen aan de slag met de geboortekaartjes voor jouw kleintje?
Vul dan het aanvraag formulier in.

Meer inspiratie per categorie

Handige tips en inspiratie 
voor jouw geboortekaartje

Inspiratie voor jullie trouwkaarten
en andere elementen voor jullie bruiloft

Doe inspiratie op voor doopsuiker en bedankjes voor je bruiloft

Deze website gebruikt cookies om jou de beste gebruikerservaring te geven. Lees meer

ontwerpstudio oh so pretty party

Bedankt voor jouw aanvraag! We komen snel bij je terug.

Tijdens het wachten kun je nog meer ideeën opdoen via onze socials