wedding stationery trouwkaarten set

Jullie persoonlijke wedding stationery samenstellen

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in de zoektocht naar een unieke trouwkaart. Meerdere kaarten die een mooie set vormen, met bijpassende enveloppen, gestyled met waxzegels en mooi lint. En dat alles staat strak op de foto. Maar wat staat er eigenlijk op al die kaarten?

Wat is wedding stationery?

Wedding stationery kun je zien als een huisstijl voor jullie bruiloft. Een herkenbare stijl waarin jij de gasten op de hoogte brengt van alles wat er gaat komen. Met een save the date, de uitnodiging en alle kaarten die er op volgen.

En hoe leuk is het als de aanwijzingen en informatie al een voorproefje geven op wat de gasten kunnen verwachten op de grote dag zelf? Denk aan de kleuren die ze terug kunnen zien in de bloemen of andere decoratie. Een hint naar de locatie of vang de sfeer in het lettertype gebruik.

Italian wedding trouwkaarten


Hoe stel je een wedding stationery set samen?

Het samenstellen van persoonlijke trouwuitnodigingen of het creëren van een complete wedding stationery is een leuke en creatieve manier om jullie stijl en persoonlijkheid als koppel te laten zien. Maar hoe maak je van al die ideeën, pins of moodboards nu één consistente stijl?

Dit kun je natuurlijk zelf doen of je kunt de hulp inschakelen van een stationery designer. Een ontwerper die jouw kaarten en alle toebehoren voor op de dag zelf in dezelfde stijl ontwerpt.

Ook als je hulp in schakelt is het goed om al een aantal punten voor jezelf op een rijtje te hebben. Zodat je vanuit die punten kunt gaan werken aan die droom set.


1. Bepaal het thema of de stijl van jullie bruiloft.


Misschien heb je al een Pinterest bord vol ideeën verzamelt nu je jouw droom bruiloft aan het plannen bent. Wat keert er veel terug in de afbeeldingen? En wat is het gevoel wat je krijgt wanneer je de afbeeldingen ziet? Vanuit hier kun je al goed inzien wat de stijl en sfeer is die je in gedachten hebt voor jullie wedding.


wedding stationery samenstellen


2. Kies een kleurenpalet voor jullie bruiloft


Ook de kleuren vallen wellicht op bij je verzameling aan ideeën. Of misschien heb je een voorkeur in kleurgebruik. Denk aan de kleding die je draagt of de kleuren die ook terugkomen in je interieur.

Aan de hand daarvan kun je de kleuren bepalen die jullie terug willen laten komen op jullie bruiloft. Deze kleuren kun je dan ook weer terug laten komen in de trouwkaarten zodat er al meteen een link ontstaat met de styling op de dag zelf.3. Zet de toon


Niet alleen hoe de kaarten er uit zien kan sfeerbepalend zijn. Ook de manier waarop je de gasten aanspreekt op de kaarten of wat voor tekst op de kaart staat kan daarin zeker een steentje bijdragen.

Ga je voor een klassieke wedding? Dan is de toon op de kaart vast ook wat formeler. Of is de sfeer juist losjes en uitgesproken? Kies dan voor eigenzinnige quotes en teksten op de kaarten die echt bij jullie passen.

minimalistische trouwkaarten4. Verzamel de informatie die je wilt delen


Wanneer je alle informatie (grofweg) hebt kun je bedenken welke kaarten je allemaal nodig hebt voor jouw wedding stationery. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten:

  • Zijn er verschillende soorten gasten (daggasten, receptie gasten en feestgasten)
  • Welke hoogtepunten zijn er op de dag? Zoals de ceremonie, het diner, een feest
  • Vind alles op dezelfde locatie plaats? Of zijn er meerdere locaties
  • Is er een dresscode?
  • Hoe kunnen de gasten zich aan- of afmelden voor de bruiloft.
  • Is er gelegenheid voor de gasten om (in de buurt) te overnachten?
  • Zijn er andere punten die je vooraf duidelijk wilt maken aan de gasten?


Aan de hand van deze informatie kun je bepalen welke kaarten er nodig zijn. Is het enkel de uitnodiging waar alle informatie op past, of wil je nog een extra programma kaartje toevoegen of een kaartje met iets meer informatie over wat de gasten te wachten staat.

Kom je er zelf niet uit met wat je nodig denkt te hebben? Aan de hand van de informatie die je hebt verzamelt kijk ik graag met je mee. We kijken samen hoe we al deze info duidelijk en esthetisch kunnen verdelen over jouw persoonlijke wedding stationery set.5. Kies welke items je wilt toevoegen aan jouw wedding set


Naast de uitnodigingen, kun je andere bijbehorende items overwegen zoals save-the-date kaarten, informatie kaartjes, een programma of een RSVP kaart.

Ook on-the-day items zijn een verlengstuk van jouw persoonlijke wedding stationery. Hier kunnen we alle elementen van kleur, typografie en korte teksten terug laten komen zodat het plaatje ook op dag zelf helemaal compleet is.

Bij on-the-day items kun je denken aan een welkomstbord, menukaarten en plaats/naamkaartjes voor tijdens het diner, grote kaarten of banners met (signature) drankjes die te bestellen zijn bij de bar. Of andere signs en borden die je gasten bijvoorbeeld informeren bij het gastenboek. Of versier de vergeten hoekjes tijdens een bruiloft door een sticker met een leuke boodschap op de spiegel bij het toilet te plakken.

En natuurlijk om een herinnering aan deze dag mee te geven aan de gasten, kan ook het bedankje helemaal in stijl van jullie bruiloft worden gemaakt. Met een kaartje, labeltje of stickers personaliseer je ieder geschenkje in stijl.


save the date met fotoNu de grove lijnen zijn bepaald kan het ontwerp proces van start gaan. Hier gaan we aan de slag met de kleuren, kiezen we de stijl van de typografie en bepalen we de papiersoorten voor de kaarten.

De informatie gaat met al deze elementen op de ‘tekentafel’ en daaruit ontstaat een unieke en persoonlijke wedding stationery.

Die nog verder afgemaakt kan worden met styling elementen zoals lint, touw/elastiek, clipjes, een droogbloemetje, of juist helemaal niks.

menukaart en naamkaartje
Wanneer moet ik mijn trouwkaarten bestellen?


Zoals je ziet vergt het samenstellen van een wedding stationery nog best veel werk. Daarom is het goed om naast alle trouwplannen ook vroegtijdig contact op te nemen met een stationery ontwerper. Zo kunnen jullie samen de planning doornemen.

Voor een tijdlijn kun je starten vanaf de trouwdatum. Tel vanaf hier ± 3 maanden terug, dan kom je op de uiterlijke verzenddatum van de uitnodigingen. Tel vanaf daar nog eens 8 weken terug, dat is het punt waarop de ontwerpfase voor een trouwset idealiter van start gaat.

trouwdatum – 10/12 weken = uiterlijke verstuur datum
uiterlijke verstuur datum – 8 weken = start ontwerpfase
start ontwerpfase – 1/2 week = neem contact op met jouw favoriete stationery ontwerper
Begin dus ongeveer 5-6 maanden voor de bruiloft met de trouwkaarten.


Wil jij starten met het samenstellen van een wedding stationery of unieke trouwkaart?
Neem dan contact op via het formulier dan spreken we elkaar snel om de wensen en mogelijkheden door te nemen.

Meer inspiratie per categorie

Handige tips en inspiratie 
voor jouw geboortekaartje

Inspiratie voor jullie trouwkaarten
en andere elementen voor jullie bruiloft

Doe inspiratie op voor doopsuiker en bedankjes voor je bruiloft

Deze website gebruikt cookies om jou de beste gebruikerservaring te geven. Lees meer

ontwerpstudio oh so pretty party

Bedankt voor jouw aanvraag! We komen snel bij je terug.

Tijdens het wachten kun je nog meer ideeën opdoen via onze socials